Translate

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Εισαγωγή για το Τουρtorial No3!

Φίλες και φίλοι γεια σας!
Καιρό έχω να κάνω Τουρtorial και μου λείψατε! 
Αφού βρήκα λοιπόν το χρόνο και όχι μόνο την αφορμή, θα σας κάνω ένα εκπαιδευτικό ακόμα Τουρtorial προσεχώς, το τρίτο στη σειρά, με την ελπίδα πως σε κάποια ή κάποιον θα φανεί χρήσιμο.
Πριν όμως θα σας πω λίγα λόγια για τον μοντελισμό γλυκών και εμάς όλους που τον ξεχωρίσαμε και τον αγαπάμε.
 Έχετε σίγουρα αντιληφθεί όλοι πως η Do It Yourself εποχή, έχει ανατείλει για τα καλά και στη χώρα μας. Έχετε επίσης προσέξει πως οι καταναλωτικές μας συνήθειες βαθμηδόν αλλάζουν. Τα μοναδικά αντικείμενα και όχι τα τυποποιημένα της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής, αποκτούν μια θέση ξεχωριστή, τη θέση που πάντα τους άξιζε κατα τη γνωμη πολλών, και αναδύεται μια καινούργια αγορά μέσα από αυτή την αλλαγή της αισθητικής μας αντίληψης. 
Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με το crafting επαγγελματικά, με την ανακύκλωση και μεταποίηση αντικειμένων, με την τέχνη του εφήμερου και καταφέρνουν μικρά και μεγάλα θαύματα. 
Στα πλαίσια αυτά και ο μοντελισμός γλυκών, είναι μια τέτοια τεχνική επιδεξιότητα. Για 'μένα είναι ανώτερη της τεχνικής κατάρτισης που έχει ας πούμε ένας τεχνίτης ζαχαροπλάστης, και φτάνει λίγο πάνω κι από τα όρια της Τέχνης ενός μάστορα. 
Εννοώ φυσικά αυτό που κάνουμε εμείς οι "καλλιτεχνες του μοντελισμού" (φιλοδοξία μου δεν έγινα ακόμα) κι όχι η τεχνική που εφαρμόζει ένας τεχνίτης σε ζαχαροπλαστείο, όπως παραδείγματος χάριν στο εραστήρι του Παρλιάρου. 
Εννοείται φυσικά πως ο Παρλιάρος είναι θεός της σοκολάτας, ένας σπουδαίος επαγγελματίας της υψηλής ζαχαροπλαστικής, μια εγγύηση. Κι εμείς οι μοντελιστές είμαστε λιγάκι τα παράσιτά του. Δικά του και οποιουδήποτε Μάστορα (master chef) μοιράζει το υλικό του, σε βιβλία και σε εκπομπές και σε σεμινάρια. Ναι δεν επινοούμε συνταγές. Δεν ξέρουμε από τεχνολογία τροφίμων, ούτε τη χημεία τους. Προσωπικά διαβάζω και τέτοια θέματα, αλλά για να φτάσω να γίνω σεφ και να επινοώ συνταγές, νομίζω πρέπει να εγκαταλείψω την οικογένεια και τη ζωή μου και να αφιερωθώ εξαρχής σε σπουδές.
Κάνουμε λοιπόν οι μοντελιστές, συνταγές που έχουμε στη διάθεσή μας, στα βιβλία και τα τευτέρια μας αποδελτιωμένες, από σπουδαιους και αναγνωρισμένους σεφ, αλλά και από τη μάνα μας, την γιαγιά, την ξαδέρφη, το ίντερνετ και όπου αλλού βρούμε data ζαχαροπλαστικής, κοινώς συνταγές αξιόπιστες ή που μπορούμε να τις κάνουμε και να στήσουμε ένα κέικ.
Ως εδώ δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνει η κάθε νοικοκυρά, που ψήνει ένα κέικ κάθε Κυριακή και το στολίζει με γλάσο ή σαντυγί. 
Εκεί που μεγαλουργούμε όμως είναι η παρουσίασή των γλυκών, είναι η διακόσμησή τους, το στόλισμα τους. 
Εκεί τα υλικά μας δεν μας επιβάλλουν περιορισμούς. Ο μόνος περιορισμός είναι η αδεξιότητα και η έλλειψη φαντασίας. Αν έχεις το ένα και δεν έχεις το άλλο ή και τα δύο συνδυαστικά, τότε μάλλον δεν μπορείς να κάνεις μοντελισμό. Και φυσικά αν έχεις έλλειψη ενδιαφέροντος να κάνεις κάτι τέτοιο! Γιατί δεν θέλεις να αφιερώσεις χρόνο και να επενδύσεις κάποια χρήματα για να πάρεις κάποια εργαλεία για να κάνεις μοντελισμό. Προτιμάς να κάνεις κάτι άλλο και να εκφράζεσαι από το να κάνεις κέικ και να τα στολίζεις. Ούτε καν για μια ή δύο φορές το χρόνο που ίσως χρειαστεί. Κι αυτό είναι ένα θέμα. Οπότε καταλήγουμε πως εμείς που μας αρέσει εκφραζόμαστε μέσα από αυτό και άρα είναι τέχνη αλλά και δεν είναι ακριβώς... 
Και ας έχουμε μια κουζίνα μέσα στην άχνη το μισό μήνα!
Επειδή τα αποτελέσματα των πονημάτων μας είναι "απτά" λοιπόν, και θα πάρουμε αμέσως το feedback για τη δουλειά μας, χρειάζεται να αγαπάμε τους ανθρώπους τόσο, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε τι θα ήταν αυτό που θα έτρωγαν και με τα μάτια τους και με τον ουρανίσκο τους.
Να αγαπάμε να φροντίζουμε επίσης.
Η δουλειά μας και η έκφρασή μας, δεν θα μείνει στο ράφι σαν βιβλίο, ούτε στην ταινιοθήκη, ούτε στο στάντ για cd, ούτε θα κρεμαστεί στον τοίχο σαν πίνακα. Η δουλειά μας θα καταναλωθεί για να τέρψει αισθήσεις.
Ωραίο δεν είναι?
Μετά από αυτά τα πολλά που σας είπα, θα συνεχίσω με μια φωτογραφία μόνο σ'αυτή την ανάρτηση. Τη φωτογραφία της τούρτας τσαγιέρας, που ετοίμασα για τα γενέθλια της κόρης της φίλης μου της Κατερίνας, που διατηρεί το blog Ανθομέλι με τη γλυκιά αδερφή της την Κάλλη (Αθήνα - Θεσσαλονίκη μεγάλο το ειδύλλιο!). 
Η Κατερίνα με εμπιστεύτηκε, χωρίς να μου βάλει κανέναν περιορισμό εκτός από την ώρα του πάρτυ και το θέμα που πάνω κάτω είχαν επιλέξει, και η ίδια και η γλυκύτατη κορούλα της, και με άφησαν να αποτυπώσω στη γενέθλια τούρτα, την ιδέα μου για το brunch πάρτι που ετοίμασαν. (Το λινκ στο brunch οδηγεί στην ανάρτηση της Κατερίνας με περισσότερες πληροφορίες για να οργαώσετε κι εσείς ένα πρωινό-μεσημεριανό breakfast+lunch=brunch γενέθλιο πάρτι! )  
Τις ευχαριστώ θερμά και από εδώ για την εμπιστοσύνη και την ελευθερία κινήσεων! 
Πάμε να τη δούμε και μετά να την φτιάξουμε και να την κολλήσουμε στα δεξιά ως Τουρtorial Νο3! 

Για να λαμβάνετε ενημερώσεις η κοινότητα του Τουρtorial στο facebook
εναλλακτικά 

16 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν είσαι μοντελίστρια, μοντέλο ή μεγάλο ταλέντο, πάντως τόσο πανέμορφο αποτέλεσμα ούτε στο εργαστήρι του Παρλιάρου δεν θα πετύχαιναν!!! Έκανες απίθανη δουλειά!!!!
    Μου είχαν πει οι Ανθομέλι σίστερς πως εσύ θα έφτιαχνες την τούρτα της Μαρίας όπως και το θέμα της, αλλά τόσο μα τόσο αληθινή, ευφάνταστη και πανέμορφη δεν την είχα φανταστεί!!!!
    Τζωρτζίνα είσαι απίθανη και ενώ ξέρω πως είναι δύσκολο να πας πάλι στα θρανία για σπουδές ζαχαροπλαστικής, νομίζω πως μια δεύτερη καριέρα σε περιμένει τώρα στα γεράματα...ουπς στα 30 something εννοούσα:))
    ps 1 τούρτες εκτός Θεσσαλονίκης στέλνεις?????
    ps 2 σ'εκείνο το υπουργείο που μας διόρισε η Μάχη, θα γίνει της...ζαχαρόπαστας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρούλα μου θα διαπρέψουμε στο υπουργείο! Σ'ευχαριστώ πολύ για τον ενθουσιασμό που μοιράστηκες μαζί μου και σε περιμένω ανυπερθέτως να σε δω από κοντά ξανά όταν κάποια στιγμή ανέβεις να επισκεφτείς τη φιλεναδα σου! Σε φιλώ πολύ πολύ!
      Υγ. Έμαθα εκτελείς χρέη γραμματέως άψογα! Θέλω κι εγώ να με διορθώνεις τις παραλείψεις μου! Στη δική μου περίπτωση μάλλον αδυνατείς να βοηθήσεις για να μην πάθεις αυχενικό ε? ;)

      Διαγραφή
  2. Εντάξει από εμένα είναι πλέον γνωστό ότι παρακουλουθώ το τουρtorial και εντυπωσιάζομαι κάθε φορά που ετοιμάζεις τούρτες!!! Προσωπικά θαυμάζω τους ανθρώπους που καταφέρνουν να δημιουργούν χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν τα μέσα και το χώρο , αλλά το αποτέλεσμα να είναι εφάμιλο ενός επαγγελματία του είδους!!! Ξέρω ξέρω .....τώρα Τζωρτζινάκι μου τι θα μου πεις....το θέμα είναι ότι εμείς που είμαστε μακριά ξεροσταλιάζουμε μπροστά στους υπολογιστές χωρίς να μπορούμε να φάμε ένα τόσο δα ψιχουλάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω τώρα? Οχι πες τι να απαντήσω? Ευχαριστώ πρώτα απ'όλα και ένα μεγάλο φιλί! Και σε περιμένω να δοκιμάσεις όταν πετύχουμε το στόχο μας! Ξέρεις εσύ!

      Διαγραφή
  3. Παραμυθένια!!!
    Πολλά συγχαρητήρια...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ πολύ Αννιώ μου! Να είσαι καλά και καλές craftημέρες γιορτινές και σε 'σενα!

      Διαγραφή
  4. Ανθομέλι τουρτοριαλ ενωμένα!
    Αυτό που εχει επισης σημασία ειναι κ τα αγνά υλικα. Αυτά που θα χρησιμοποιούσε και η μανα ΑΝ μπορουσε να την φτιάξει μόνη της, φυσικά! Ευχαριστω κι εγω για το όμορφο κ νόστιμο αποτέλεσμα.
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κατερίνα γενναία και αποφασιμένη! Χαίρομαι πολύ πρώτα που περάσαμε ώρες παρεούλα και μετά για το αποτέλεσμα που ευχαριστηθήκατε και ιδιαίτερα η μικρή Μαρία! Θα κάνουμε κι άλλα τέτοια ανυπερθέτως! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Ρε συ.... Εσύ το έκανες αυτό το θηρίο????? ΠΩΣ?????????????????????

    Περιμένω το τουρτόριαλ με αγωνία!Νομίζω ότι είναι η καλύτερη που έχεις κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινάκι η αφεντομουτσουνάρα μου ναι! Με κόπο και μεράκι και αγνά υλικά! Θα σε μάθω να το κάνεις, αλλά να ξέρεις πως για να το κάνεις πρέπει να εξοικειωθείς με τα υλικά και να επιμένεις. Μετά δε θα ξεκολλάς. Αν βέβαια σου αρέσει και να τη βλέπεις και να την τρως!
      Σε φιλώ και θα δεις στη συνέχεια πως την κάνουμε!

      Διαγραφή
  6. Γιωργία, καταπληκτική η τούρτα. Λαβε και τα γραπτά μου συγχαρητήρια.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία μου! Οι επόμενες θα είναι χριστουγεννιάτικες! Από αυτές που στολίζουν το τραπέζι μέχρι να καλοφάς και σκέφτεσαι να αφήσω χώρο γιατί πως θα γίνει? Να μη δοκιμάσω και λίγη τουρτίτσα! Μόνο πες μου πόσο τρώνε τα παιδιά! φιλί!

      Διαγραφή
  7. Δεν έχω λόγια!!
    Είσαι καταπληκτική...η τούρτα θεϊκή!!!...
    Χίλια μπράβο!!...φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι βλεπουν τα ματακια μου;;;Απλά υπεροχη τουρτα!Γεια στα χερια σου!
    Σε ευχαριστουμε που μοιραζεσαι μαζι μας γνωσεις και συνταγες!Νομιζω οτι εκει αναγνωριζεται και ξεχωριζει ο πραγματικος δημιουργος, ειτε ασχολειται με ζωγραφικη ή με συνταγες δεν εχει σημασια.Παραμενει δημιουργος.Ξεχωριζει ,λοιπον, στο οτι δεν εχει καμια ανασφαλεια να μοιραστει καποιες απο τις γνωσεις του με αλλους γιατι είναι σίγουρος για τις δικες του ικανοτητες.
    Παντα τετοια γλυκα δημιουργηματα ευχομαι, μπραβο σου!
    Ααααα σε περιμενει κι ενα χριστουγεννιατικο δωρακι στο blog μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Νικολέττα! Πέρασα μόλις αλλά πάλι στα κλεφτά. Οπως σου είπα όμως θα περάσω για περισσότερη μελέτη ;) μόλις τελειώσω με κάποια πράγματα που έχω και εξελίσσονται. Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή