Translate

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Το Τουρtolial έλαβε το χρίσμα!


Σήμερα η ανάρτηση είναι φωτογραφική. Οι συνταγές που χρησιμοποίησα για να στήσω τις τούρτες που ακολουθούν φίλοι μου, βρίσκονται στο δεύτερο Tουρtorial που είναι καρφιτσωμένο επίσης στο δεξιό μενού. Έκανα ελάχιστες αλλαγές στις γεύσεις. Αυτό που κάνει φυσικά αυτή τη δουλειά ξεχωριστή είναι η τεχνοτροπία με την οποία διακόσμησα με την ζαχαρόπαστα τις δύο τούρτες μου. 
Αλλά η πίεση του χρόνου ήταν μεγάλη και δεν έβγαλα σχεδόν καθόλου φωτογραφίες, ούτε τράβηξα βίντεο. Θα κάνω φυσικά ανάρτηση με την ησυχία μου μελλοντικά, καθώς τελευταία είμαι σε παραγωγική περίοδο, εκτός από δημιουργική. 
Η βάφτιση των μικρών μας φίλων ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός για όλους εμάς τους εμπλεκόμενους. Προσωπική εργασία και πολύ κέφι το μυστικό μας. 
Το δικό μου δημιουργικό και παραγωγικό  κομμάτι, ήταν φυσικά  οι τούρτες για το επιδόρπιο των 80 περίπου καλεσμένων, με τις οποίες  στολίσαμε και το όμορφο μπουφεδάκι με τα ζαχαρωτά και τις μπομπονένιερες. 



και τα γλυκά κεράσματα μετά το μυστήριο


Η προετοιμασία που χρειάστηκε να κάνω ήταν ελάχιστες ώρες για να συνεννοηθούμε με την υπέροχη φίλη που με εμπιστεύτηκε άνευ όρων και την υπερευχαριστώ!
Δεν μου ζητήθηκε αλλά από μόνη μου και από προσωπική ανασφάλεια έκανα ένα σκίτσο του πρότζεκτ όπως το φανταζόμουν αρχικά:
και μερικά δείγματα για να καταλήξουμε στον στολισμό των cupcakes.
Τελικά προκρίθηκε το δεύτερο αριστερά που ήταν και το αγαπημένο μου!


 Για τα σημαιάκια επίσης θα ακολουθήσει κάποια στιγμή tutorial αλλά για την ώρα κι επειδή όλες είστε χρυσοχέρες και μια εικόνα = χίλιες λέξεις...


Ελπίζω να σας άρεσε!
Φιλιά πολλά μέχρι την επόμενη φορά!

Για να λαμβάνετε ενημερώσεις η κοινότητα του Τουρtorial στο facebook
εναλλακτικά 

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Τούρτα Φράουλα με frosting λευκής σοκολάτας (ο στολισμός)


Τελειώνουμε σήμερα με το δεύτερο Τουρtorial. Θα το βρείτε καρφιτσωμένο στο δεξιό μενού. Κάθε Τουρtorial που θα τελειώνουμε θα βρίσκεται συγκεντρωμένο στις φωτογραφίες στο πλαϊνό μενού. Μόλις τελείωσα τις αναρτήσεις για την φραουλότουρτα που έκανα στα γενέθλια του γιού μου. Στο προηγούμενο ποστ είδαμε πως φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής τη σάλτσα φράουλας και το frosting λευκής σοκολάτας. Προηγουμένως είδαμε πως φτιάχνουμε τα χρωματιστά παντεσπάνια και σήμερα θα μας απασχολήσει η επένδυση της τούρτας με τη ζαχαρόπαστα και η διακόσμησή της. 
Θέλω να πω εδώ, πως πάντα στολίζω αφού κάνω το γλυκό, και αυτοσχεδιάζω ως τώρα. Έχω μια βασική ιδέα και την χτίζω νοερώς, αλλά δεν την καταγράφω σε χαρτί αναλυτικά, δεν σχεδιάζω δηλαδή την τούρτα και το τελικό προϊόν ακόμα. Δεν σκιτσάρω ακόμα την τούρτα και μετά προχωρώ στην εκτέλεση, όπως κάνουν όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες του εφήμερου που με γοήτευσαν και ξεκίνησα με τα γλυκά. 
Ήδη έβγαλα τις μεζούρες μου και τους χάρακες και τους διαβήτες και μετράω βέβαια. Θα βγάλω και το μπλοκ ζωγραφικής και τα χρώματα από τη ναφθαλίνη στα σεντούκια, που τα έχω χαντακωμένα, κι αφού πιάνει το χέρι μου κομματάκι και με τη ζωγραφική, σε λίγο καιρό θα σκιτσάρω όμορφες και εντυπωσιακές και δύσκολες τούρτες και μετά θα τις χτίζω σαν άλλος αρχιτέκτων μηχανικός. 
Ελπίζω να αρέσει και σ' εσάς και να γίνουμε μια μεγάλη κοινότητα που θα φτιάχνουμε όμορφα εφήμερα γλυκά για να χαλαρώνει το μυαλό μας και να γεμίζουμε όμορφα το χρόνο μας. 
Να τι εννοώ για όποια/ον δεν κατάλαβε

για αρχάριους via
για πιο προχωρημένους via
και για τύπους όπως εγώ που θα ήθελα να φτιάχνω  τέτοια via
Για να τελειώσουμε την τούρτα φράουλα, έχουν μείνει μερικά ακόμα βηματάκια. Θα σας στείλω να διαβάσετε και να δείτε και πάλι πως φτιάχνουμε ζαχαρόπαστα αν δεν θέλετε να την πάρετε έτοιμη και πως προετοιμάζουμε τη βάση και ανοίγουμε το φύλλο και ντύνουμε την τούρτα στα ανάλογα ποστ του  πρώτου Τουρtorial
Θα κάνω εν καιρώ καλύτερα βίντεο και πιο δουλεμένα, αλλά για αρχή καλά είναι και αυτά νομίζω. 
Τώρα αφού κάνετε τα παραπάνω, δεν έχετε παρά να βγάλετε το γλυκό και να το στολίσετε χρησιμοποιώντας κουπ πατ, σε σχέδια της αρεσκείας σας, για να κόψετε τη ζαχαρόπαστα που τη χρωματίζετε με πάστα χρώματος ζαχαροπλαστικής, όπως σας αρέσει, και με ένα πινέλο βρέχετε λιγάκι με νερό τα σχεδιάκια που φτιάξατε και τα κολλάτε πάνω στην τούρτα.
Εγώ έκοψα φραουλίτσες χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ στο σχήμα φράουλας για όλα

Ακολουθεί τούρτα παγωτό πεντανόστιμη και εντυπωσιακή!

 Για να λαμβάνετε ενημερώσεις η κοινότητα του Τουρtorial στο facebook
εναλλακτικά 

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Τούρτα Φράουλα με frosting λευκής σοκολάτας (το frosting)


Στην προηγούμενη ανάρτηση μάθαμε να φτιάχνουμε τα χρωματιστά παντεσπάνια βανίλιας. Σήμερα προχωράμε με την γέμιση ανάμεσα στα παντεσπάνια, με κρέμα ζαχαροπλαστικής και με σάλτσα φράουλας, καθώς και με το frosting, δηλαδή την κρέμα με την οποία θα γλασάρουμε την τούρτα μας, για να προχωρήσουμε μετά στην επικάλυψή της με ζαχαρόπαστα και στη διακόσμηση.

Θα ξεκινήσω με αυτά που μπορείτε να παραλείψετε αν δεν θέλετε να γεράσετε στην κουζίνα σας αλλά θέλετε να εντυπωσιάσετε με τη χειροποίητη τουρτίτσα σας!

Επαναλαμβάνω πως δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κρέμα ζαχαροπλαστικής με σάλτσα φράουλας, εκτός κι αν θέλετε να κάνετε ακριβώς την τούρτα που έκανα εγώ. Μπορείτε να κάνετε απλά 4απλή δόση frosting λευκής σοκολάτας, και να γεμίσετε και να επενδύσετε την τούρτα σας. Θα είναι εξίσου νόστιμη.

Για την σάλτσα φράουλας θα χρειαστείτε:
  •  400γρ φράουλες
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 4 κουταλιές μαρμελάδα βύσσινο
  • 1 κουταλιά ρούμι


Κόβουμε τις φραουλίτσες αν είναι μεγάλες ή τις βάζουμε ολόκληρες αν είναι μικρές, αφού τις καθαρίσουμε, τις πλύνουμε και τις στεγνώσουμε με  χαρτί κουζίνας μια μια.
Έπειτα τις βάζουμε  σε αντικολλητικό  σκεύος μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει ένα σιροπάκι και να διαλυθεί η ζάχαρη. 
Αποσύρουμε από την εστία και βάζουμε το περιεχόμενο σε καθαρό βάζο, αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε λίγες μέρες ή στην κατάψυξη, αφού κρυώσει, για όσο καιρό θέλουμε. 
Εγώ έβγαλα από την κατάψυξη το βαζάκι μου, πήρα λίγες φραουλίτσες τις σούρωσα να φύγει όλο το ζουμάκι και τις κράτησα χώρια για να τις ρίξω μέσα στην κρέμα ζαχαροπλαστικής, που έφτιαξα. 
Με το ζουμάκι που έμεινε από τη σάλτσα φράουλας, έβρεχα τα παντεσπάνια μου, πριν τα γλασάρω. Αυτό όμως μπορείτε να το κάνετε και με λίγη μαρμελάδα, που θα την βράσετε σε ένα μπρίκι με νεράκι και κάποιο λικέρ αν θέλετε. 
Δεν χρειάζεται ακρίβεια σε αυτό το σιρόπι. Αρκεί να είναι ρευστό και νόστιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γι' αυτή τη δουλειά, ακόμα και το σιρόπι από γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας. Άλλωστε είναι ελάχιστη η ποσότητα που χρειάζεται και το βάζουμε για να κρατήσουν την υγρασία τους τα παντεσπάνια. 

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής (διπλή δόση για να γεμίσετε αυτή την τούρτα) θα χρειαστείτε:
  •  500mlγάλα φρέσκο πλήρες
Βάζετε το γάλα να βράσει σε κατσαρολάκι, και μόλις βράσει το αποσύρετε από τη φωτιά.
Μετά μετράτε και χωρίζετε:

  • 6 κρόκους αβγών
  • 180 γρ.ζάχαρη
  • 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • βανίλια
Σε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη  και χτυάμε μεχρι να γίνει ανοιχτόχρωμο κιτρινάκι το μείγμα και τέλος σταδιακά ενσωματώνουμε το αλεύρι  και τη βανίλια, εγώ βάζω εσανς λίγες σταγόνες. Αν βάλετε την κλασσική, τότε δύο βανίλιες εμπορίου σε σκόνη είναι καλά. 
Ριχνουμε μέσα στο μπολ μας το ζεστό γάλα και μεταφέρουμε το μπολ πάνω από σε κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρεμούλα μας. Σε 5 λεπτά συνήθως πήζει και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τέλος προσθέτουμε
  • 30γρ. φρέσκο βούτυρο
στη ζεστή κρεμούλα μας και ανακατεύουμε να απορροφηθεί. 
Την καλύπτουμε με σελοφάν, που το εφαρμόζουμε πάνω στην κρέμα και όχι πάνω στο σκεύος. Έτσι δεν θα πιάσει η κρέμα μας πέτσα καθώς παγώνει. Αυτό είναι πολύ πολύ χρήσιμη πληροφορία γενικά για όλες τις κρεμούλες που κάνουμε.
Πάντα να εφάπτεται το σελοφάν και να μην έρχεται η κρέμα σε επαφή με τον αέρα! 
 Όταν κρυώσει ανακατεύετε τη σάλτσα φράουλας που κρατήσατε και γεμίζετε ανάμεσα στα παντεσπάνια, αφού τα βρέξετε με το σιροπάκι σας και ένα πινελάκι. 
Να υπενθυμίσω πως τα βιντεάκια στο μενού δεξιά, εντάξει δεν είναι σπουδαία επεξεργασμένα αλλά πιστεύω είναι κατατοπιστικά, για να χτίσουμε οποιαδήποτε τούρτα. Ρίξτε μια ματιά όποτε χρειαστείτε να φτιάξετε τουρτίτσα για να έχετε μια ιδέα πιο βοηθητική. Για 'μενα τα βίντεο που παρακολούθησα, ήταν πάντα πιο βοηθητικά γι' αυτό φυσικά, ξεκίνησα αυτό το πρώτο tutorial. Και για μας εδώ Τουρtorial!


Ξαναλέω πως τα δύο παραπάνω βήματα τα παραλείπετε αν θέλετε.
Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την καταπληκτική συνταγή για frosting λευκής σοκολάτας, που θα σας δώσω αμέσως τώρα, σε 4πλή δόση και όχι διπλή και να ντύσετε την τουρτίτσα και να περισσέψει να γλύψουν τα παιδιά, ο σύζυγος κι ο σκύλος. Εσείς θα γλύφετε τα μουστάκια σας, σαν γάτες ευχαριστημένες από το θέαμα...
Για μονή δόση frosting λευκής σοκολάτας θα χρειαστείτε: 
Σημείωση: (αν κάνετε αυτή την τούρτα ακριβώς που έκανα εγώ να βάλετε τα υλικά επι 2, αν πάλι κάνετε μια τούρτα με 2 παντεσπάνια αυτή η μονή δόση φτάνει, αν κάνετε αυτή την τούρτα που έκανα, χωρίς την παραπάνω γέμιση με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σάλτσα φράουλας, τότε να κάνετε 4απλή δόση)
  • 120γρ λευκή σοκολάτα
Την λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη
  • 4 ασπράδια αβγών (μεγάλα αβγά, αν δεν έχετε ζυγίστε περιπου 150γρ. ασπράδια)
  •  225 γρ.ζάχαρη
Προσοχή μεγάλη όταν τα χωρίζουμε!!! Να μην πέσει ίχνος κρόκου μέσα στα ασπράδια. Αν πέσει ξεχάστε τη συνταγή αυτή. Καθαρίζουμε καλά καλά το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε για μπεν μαρί (από τότε που έμαθα αυτή την τεχνική δεν ξέρω τι θα πει σβόλιασμα, ούτε τσίκνισμα!) να μην έχει ίχνος λίπους. Να τρίζει και το εννοώ! Καθώς και το σύρμα ανάμιξης και τα αναδευτήρια του μίξερ. Όλα καλά καλά πλυμένα τα σκεύη. 

Βάζουμε μέσα στο μπολ του μπεν μαρί  που σιγοβράζει τα ασπράδια και τη ζάχαρη και χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Λιώνει περίπου στους 160F,  αλλά για να το ελεγξουμε εμείς χωρίς θερμόμετρο αν έλιωσε, τσιμπάμε κάθε τόσο το μίγμα κι όταν πάψουμε να νιώθουμε τη ζάχαρη ανάμεσα στα δάχτυλα η υφή που θέλουμε είναι έτοιμη και αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά. 
Χτυπάμε με το μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει μαρέγκα και να κρυώσει ο πάτος του μπολ. Να μην τον αισθανόμαστε κρύο ή ζεστό στο χέρι 
Έπειτα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα

  • 338γρ. βούτυρο φρέσκο
  • βανίλια εσανς ή σκόνη ό,τι προτιμάμε και κατα βούληση
  • τη λευκή σοκολάτα
  • 1 τσιμπιά αλάτι (αν βάλετε αλατισμένο βούτυρο μην βάλετε αλάτι)


Με το frostng λευκής σοκολάτας γλασάρουμε την τούρτα, ακριβώς όπως σας έδειξα σε προηγούμενη ανάρτηση

Μας έμεινε η ζαχαρόπαστα και η διακόσμηση για την τούρτα αυτή.
Καλή επιτυχία σε όποιον την επιχειρήσει και εδώ θα είμαι για οποιαδήποτε βοήθεια.
 Για να λαμβάνετε ενημερώσεις η κοινότητα του Τουρtorial στο facebook
Follow my blog with Bloglovin