Translate

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλερ με γλάσο κακάο / Éclair

Εντάξει αφού δεν έχουμε παντεσπάνι ας φάμε εκλέρ!
Δεν θα τα χαλάσουμε που δεν μένουμε πιστές στον τουρτομοντελισμό, με μια ολόκληρη χώρα που φημίζεται για τα πεντανόστιμα γλυκά της! 
Éclair λοιπόν τα γλυκάκια που τρώγονται μέχρι να δεις το φωτογραφικό φλας, όπως λένε οι Γάλλοι. Και έτσι πρέπει να τρώγονται στο δευτερόλεπτο! Να τα καταπίνεις πριν ακόμα ακουμπήσουν στην μασέλα σου, τόσο αφράτα πρέπει να είναι, για να θεωρούνται επιτυχημένα. 
Κι όλα αυτά τα στομφώδη μεγαλοπιάσματα, είναι εφικτά και στην κουζίνα του σπιτιού σου, με την κατάλληλη συνταγή, φίλη/ε αναγνώστη! 
Δοκίμασα μια ακόμα φορά να φτιάξω choux (τα γνωστά σε όλους Σου) για προφιτερολ με παταγώδη αποτυχία. Κυκλοφορούν πολλές γρήγορες και απλές συνταγές στο διαδίκτυο, αφού τα υλικά είναι απίστευτα κοινά, αλλά οι οδηγίες για την εκτέλεση είναι τις περισσότερες φορές ελλιπείς. Ελπίζω αυτό το κενό να το αναπληρώσω σήμερα με αυτό το ποστ, και όποια το εμπιστευτεί να απολαύσει πεντανόστιμα προφιετόλ, σουδάκια, εκλεράκια και τούρτα παριζιάνικη paris brest, που έχω υποσχεθεί σε φίλη που μου τη σύστησε πρόσφατα, να την κάνω. Κι εγώ φυσικά το λόγο μου τον κρατώ σε κάτι τέτοια!
Πάμε να μάθουμε πως γίνεται η περίφημη αυτή ζύμη με τη βοήθεια των φωτογραφιών που κράτησα. Νυχτερινές οι λήψεις αλλά κάτι θα καταλάβουμε. 
Θα φτιάξουμε λοιπόν Εκλερ!

Πρώτη φωτογραφία (κράχτης) με φως ημέρας!
Ταν ταν! 

Μέχρι να το σερβίρεις εξαφανίζεται!
 Για 12 με 15 τεμάχια Εκλερ θα χρειαστείτε:
  • 65g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 50g φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 150ml νερό 
  • 2 αβγά πολύ καλά χτυπημένα
Η εκτέλεση στις φωτογραφίες αναλυτικά

Κοσκινίζετε πρώτα το αλεύρι με το αλάτι μαζί. Προσοχή βάζετε 65g ακοσκίνιστο αλεύρι και όχι κοσκινισμένο. Έπειτα τοποθετείτε σε μικρό κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά (κάτω από τη μισή δύναμη της κουζίνας σας) το νερό με το βούτυρο να λιώσει και να διαλυθεί. Μόλις λιώσει το βούτυρο ανεβάζετε  τη θερμοκρασία να πάρει μια βράση και αποσύρετε από τη φωτιά. Αμέσως ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε έντονα με μια κουτάλα ξύλινη. Ξαναμεταφέρετε το κατσαρολάκι στη φωτιά και σε χαμηλή φωτιά το δουλεύετε ώσπου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να κρατάει το σχήμα του σαν μπαλίτσα. Το αποσύρετε και το αφήνετε, μέχρι να χτυπήσετε τα αβγα με σύρμα καλά καλα (κανένα τρίλεπτο). Μετά παίρνετε το μίξερ χειρός και χτυπάτε μέσα στη ζύμη, λίγο λίγο το αβγό. Μέχρι να πέσει και η τελευταία σταγόνα του αβγού θα λέτε μπα δεν το πέτυχα, μόλις όμως πέσει και η τελευταία θα δείτε πως το μείγμα θα γυαλίσει και θα γίνει παχύρρευστο και σταθερό. Είστε έτοιμες για το κορνέ!

Βουτυρώνετε ένα ταψάκι φούρνου και το επιστρώνετε με λαδόκολλα. Πάνω στη λαδόκολλα με το κορνέ σας που θέλει ένα ακροφύσιο ή μια τρύπα αν τα κάνετε με μιας χρήσης σακούλα διαμέτρου περίπου 2,5cm, σχηματίζεται μπαστούνια μήκους περίπου 10cm. Μπορείτε να τα κάνετε και πιο πυκνά, εγώ τα τοποθέτησα λίγο αραιά, γιατί δεν ήξερα πως φουσκώνουν αλλά παίρνουν ύψος κυρίως. Επειδή έκανα 2 δόσεις το δεύτερο ταψί ειχε επάνω περισσότερα και μια χαρά έγιναν. Στο μεταξύ μέχρι να φορμάρετε τα εκλεράκια, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200C ή αν έχετε φούρνο γκαζιού στο 6.
Ψήνουμε τα εκλεράκια για 25 λεπτά. Στα πρώτα 15 έχουν πάρει όλο τον όγκο τους σχεδόν και μετά ροδοκοκκινίζουν. Στα 25 λεπτά βγάζουμε το ταψί, χαράζουμε τα εκλεράκια κατα μήκος με μαχαίρι να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σύρμα να κρυώσουν.

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε
  • 300ml φυτική σαντιγί (ναι την γνωστή σε πράσινη συσκευασία που υπάρχει στα ράφια όλων των ελληνικών σουπερ μάρκετ)
  • 2 κ.σ άχνη κοσκινισμένη 
  • εσανς βανίλια
Χτυπάμε στην μεγάλη ταχύτητα του μίξερ όλα τα υλικά μέχρι να σταθεροποιηθούν και με κορνέ 'η σακούλα γεμίζουμε τα εκλεράκια μας.
Το γλάσο σοκολάτας που χρησιμοποιώ είναι το αγαπημένο μου, από τη συνταγή για καροτοκέικ της Αλεξάνδρας που είναι από τις λατρεμένες μου και την ξέρω απέξω! Βάζω όμως περισσότερο κακάο και βούτυρο και μου γίνεται πιο σταθερό και παχύρρευστο.

Συγκεκριμένα τοποθετώ σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζω όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ενωθούν
  • 3κ.σ. κακάο
  • 4κ.σ. ζάχαρη
  • 1,5 κ.σ. βούτυρο
  • 2κ.σ.γάλα

Όταν είναι ζεστό είναι πιο ρευστό το γλάσο. Για καλύτερο αποτέλεσμα βάλτε τα εκλεράκια στο ψυγείο χωρίς το γλάσο. Αποθηκεύστε σε ένα βαζάκι το γλάσο σε θερμοκρασία δωματίου και κάθε φορά που σερβίρετε επικαλύψτε με την τσικουλατιτσα!
Μπορείτε φυσικά να κάνετε πολλές άλλες συνταγές για κρέμα και γλάσο και θα κάνουμε κατά καιρούς και μαζί άλλες που έχω κάνει κι εγώ, και νομίζω πως θα τους πήγαιναν πολύ. Αν έχετε κάποια δοκιμασμένη που ξεχωρίζετε, ευχαρίστως θα την δεχτώ ως σχόλιο! 
Καλή επιτυχία εύχομαι σε όποια/ον την επιχειρήσει!
Για να λαμβάνετε ενημερώσεις η κοινότητα του Τουρtorial στο facebook
εναλλακτικά